søndag 18. september 2011

God og dårlig kommunikasjon

Det finnes mange forskjellige måter å kommunisere på, man kan kommunisere gjennom kroppsspråk, gjennom tegnespråk, vi har toveis kommunikasjon, enveis kommunikasjon, personlig kommunikasjon, masse kommunikasjon og medier personlig kommunikasjon.

Så hva er forskjellen på god og dårlig kommunikasjon? Så klart er alle måter å kommunisere på gode, for de forskjellige måtene å kommunisere på vil bli brukt i de situasjonene de passer best. Alt kommer an på hva senderen er ute etter.

De fleste vil se på toveis kommunikasjon som god kommunikasjon, her vil senderen få tilbakemelding på budskapet sitt og mottakeren vil være i stand til å si ifra hvis han ikke klarer å avkode budskapet. Det kan så klart være støy i kommunikasjonsprosessen, men det kommer jeg tilbake til. Hele poenget med en vellykket kommunikasjonsprosess er at budskapet skal komme frem til mottakeren. Dette har ingenting å gjøre med om det er enveis kommunikasjon eller toveis, det vil alltid være et budskap som skal frem. Er budskapet kommet frem er kommunikasjonsprosessen vellykket!

Det finnes så klart elementer som kan forstyrre kommunikasjonen, dette kaller vi støy. Eksempel på dette kan være to mennesker som snakker i mobiltelefon, så blir det dårlig forhold og budskapet kommer ikke frem til mottakeren. Dårlig forhold vil da være støy i kommunikasjonen. Et annet element som kan forstyrre kommunikasjonen ar problemer med avkoding, at mottakeren ikke forstår budskapet, grunner til dette kan være forskjellig språk, eller måten ting blir sagt på.

Så, hvis man klarer å gjennomføre kommunikasjon uten støy eller problemer med avkoding, vil budskapet nå mottakeren og kommunikasjonsprosessen vil være vellykket!















Problemer med avkoding?




Lagt inn av Astrid Johanna

1 kommentar: