onsdag 21. september 2011


Det herjer så mange sentrale begreper innenfor Medier. Jeg skal definere 14 av begrepene. 

-         -  Representasjon er ulike måter å gjengi virkeligheten på, for eksempel et bilde av en pipe som det er en skrift under som står at det ikke er en pipe(på fransk.) Dette mener vi at er rart, men det er for å vise at pipen ikke er som i virkeligheten, den er bare en representasjon.  Representere betyr å så i stedet for.
-         - Tegn er en enkel definisjon på noe som  står for noe annet. Ulike tegn kan ha samme innhold, men betydningen blir annerledes. For eksempel ordet Grine, en nordmann og en danske vil ikke tolke dette likt. Grunnet at danskene ser på grine som at man ler, mens det er det motsatte for nordmenn.
-         - Et symbol er et tegn vi må finne betydningen av for å klare å forstå. For eksempel en rose er et symbol på kjærlighet.
-         -  Ikon er tegn/bilder som akkurat ligner det de representerer.
-          -Indeks er også et tegn, men det viser til en annen ting enn det som er representert på bildet. Ta for eksempel en varseltrekant med bilde av en elg på, likt det vi bruker i trafikken. Indeksen er at vi forstår at det er elg i området, elgen er ikonet og den røde trekanten rundt er et varsel som da vil si et symbol som varsler fare.
-          -Koder er regler som gjelder i samspillet mellom medlemmer i en gruppe. For eksempel kleskoder, på skolen kler du deg helt annerledes enn når du skal ut på lørdagskvelden.
Koder er på en måte ”spilleregler” man er blitt enige om innenfor en kultur.
-         - Konvensjoner er at vi lærer oss å tolke tingene som omgir oss, i hver kultur og hvert samfunn. Det er tegn eller koder som er anerkjente. At vi lærer oss betydningene av tegnene vi omgir oss med.
-         - Kontekst er begrepet for omstendighetene omkring en hendelse eller en tilstand. Konteksten virker inn på hvordan vi tolker denne hendelsen eller tilstanden, og den kan også virke inn på hvordan hendelsen forløper. Hvis det gjelder personer skal det beskrive tiden personen levde i. Det blir å tolke sammenhengen.
-         - Konnotasjon er den felles assosiasjoner eller forestillinger et tegn fremkaller hos de fleste som tilhører en bestemt sosial gruppe eller kultur. I tillegg kan vi ha private assosiasjoner, disse gir mening bare for oss selv. Det er den betydning vi legger til et bestemt ord/tegn.
-         - Denotasjon er at vi ikke legger følelser eller tolker for eksempel et tegn. Det er på en måte motivet, vi beskriver det vi ser.
-         - Ideologi er et sett av holdninger og verdier som kan uttrykkes direkte eller indirekte. For eksempel Hitler hadde sin egen ideologi.
-         - Støy er det som hindrer en vellykket mottakelse av et budskap. Budskapet kommer ikke klart frem på grunn av bakgrunsstøy. Et eksempel er at du snakker i telefonen med en person, men det er dårlige forholder for deg, slik at mottakeren ikke får med seg hele budskapet.
-         - Avkoding er å kunne tyde eller forstå budskapet. For eksempel hvis du snakker med en person av utenlandsk opprinnelse er det kanskje vanskelig å forstå hva personen sier, grunnet dårlig norsk?
-        -  Budskap er det man prøver å formidle. Beskjeden du prøver å sende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar