fredag 30. mars 2012

USA PÅVIRKER


USA påvirker. 

USA er et stort land og fremdeles ser man på USA som landet hvor drømmene dine blir oppfylt. Kulturen i Norge er stadig under påvirkning, noe den alltid har vært. For at en kultur skal bli påvirket av andre kulturer, må kulturen i Norge ha vært i kontakt med andre kulturer. Dette er spesielt enkelt nå, mennesker kan nå til dags bare ta en flytur over dammen. Da vi flyr tilbake tar vi med oss nye impulser, lærdommer og deler av en ny kultur. Innvandrere påvirker også kulturen vår, fordi de bringer med sine egne kulturer.
Historisk sett har Norge og USA tette bånd. Et eksempel er den amerikanske grunnloven(1787), som ble en viktig inspirasjonskilde da den norske grunnloven ble utarbeidet og vedtatt i 1814. Nordmenn har også hatt utvandringer til USA mellom 1825 og 1930-tallet, som medførte at det i dag er mange nordmenn som har nære slektninger i USA. Til og med da Norge ble selvstendige i 1905 var USA blant de første landene som anerkjente Norges selvstendighet.

I USA finnes det mye å sette fingeren på, men nordmenn har vært flinke og sagt fra når det har gått for langt, dette er trolig grunnen til at vi har fått de mest positive. Nesten alle nordmenn har med påvirkning av USA å gjøre hver eneste dag. Vi ser filmer, hører musikk, nyheter vi ser/leser eller rett og slett matretter. Coca Cola er en del av USA, så drikker du denne brusen er du blitt litt påvirket av deres drikkevaner.
Grunnene til at nordmenn blir påvirket er vel kanskje fordi vi utvandret? Grunnen til at vi lagde grunnloven var jo fordi vi ville ha frihet og muligheter, og dette inspirerte USA oss til. Det er mange forskjellige meninger om påvirkningen fra USA er positiv eller negativ, vi trenger kanskje det å kunne komme oss noen hakk videre. Fra USA får vi filmer, god musikk, ”fet” mat og eksport av alle mulige slags varer. Selv om muligens matvanene fra USA er spesielt gode. Maten er fet og kalles stort sett for ”junkfood”, søppelmat rett og slett. McDonalds, Burgerking og resten av matkjedene.

Nordmenn kaller seg selv om nasjonalister, men er vi egentlig det? Nordmenn elsker Norge, men allikevel lar vi oss påvirke i en stor grad. Jeg mener dette er en bra egenskap. Vi kan la oss påvirke av andre kulturer, i dette tilfellet den Amerikanske kulturen, uten at vi kaller oss selv amerikanske. Vi bruker den påvirkningen til vårt eget beste, vi er rett og slett produktive med påvirkningen, vi gjør den til noe eget. 

-Marie 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar