fredag 30. mars 2012

USA påvirker verden


Kulturene i verden er i ferd med å bli mer og mer like hverandre, og USA er en stor del av grunne til det. USA har påvirket den norske kulturen, men ikke bare den norske også mange andre kulturer rundt om i verden. Jeg har nå tenkt å drøfte de positive og negative sidene ved påvirkningen og hvordan vi blir påvirket.


Påvirkningen fra USA som vi merker mest i hverdagen er programmene på tv og filmene. Over halvparten av tv-programmene vi ser på i løpet av dagen er amerikanske. Også mange av filmene som blir vist på tv eller kino er amerikanske. Dette påvirker naturligvis språket vårt, og vi har mange ord i vårt vokabular som er opprinnelig engelske. Også musikken vi hører på et stort sett engelskspråklig og fra Amerika.


Det er positivt å lære om nye kulturer, slik at vi letter kan forstå hverandre, både kulturmessig og språklig. Artister og medier får mye inspirasjon fra USA, og det beriker den kulturen vi har i Norge. Matrepertoaret har blitt beriket, vi har fått hamburger, Coca-Cola etc. Selv om dette ikke er veldig sunt bidrar det til å lære om andre kulturer.  Det finnes jo også negative sider ved denne påvirkningen. Den jeg mener er mest negativ er språket, vi mister på en måte litt av identiteten vår ved å ta de engelske ordene inn i vårt språk. Allikevel vil det gjøre det lettere å kommunisere med mennesker fra andre land. En annen negativ side er maten, det er viden kjent at mange amerikanere er overvektige, og spiser vi for mye mat fra McDonalds kan dette skje nordmenn også.


Så selv om vi er veldig glade i vår norske kultur er det fint å få inn friske pust og nye inspirasjoner fra andre kulturer også, så lenge vi beholder vår egen og det ikke blir for mye av det nye.


Astrid Johanna 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar