fredag 10. februar 2012

MOBBING PÅ TRYSIL VIDEREGÅENDE SKOLE


Vi har foretatt en undersøkelse på Trysil Videregående skole, for å kartlegge hvor utberedt mobbing er blant ungdom i Trysil. Problemstillingene vi tar for oss er hvor mange som blir mobbet, hvor tror man mobbing skjer og hvor mange som faktisk tørr å si i fra hvis de vet noen blir mobbet. Vi har spurt 11 gutter og 11 jenter, gutter og jenter blir også sammenlignet gjennom hele undersøkelsen.

Første inntrykket vi får når vi ser på resultatene er forholdsvis positive. Vi kan allerede se at jenter muligens er bedre enn guttene til å si ifra, og er sjeldnere med på å mobbe noen.
Ut i fra materialet i undersøkelsen viser det seg at 3 av 11 gutter sier at de sjelden opplever å bli mobbet, mens 2 av 11 jenter svarer at de sjelden opplever å bli mobbet. 73 % av guttene sier de aldri har blitt mobbet, mens 82 % av jentene svarer det samme. Dette viser at flere gutter enn jenter blir mobbet, selv om ingen svarte at det hender de blir mobbet eller at det skjer ofte.

Hele 8 av 11 gutter svarer at de kjenner noen som har blitt mobbet, i motsetning til jentene der bare 6 av 11 jenter kjenner noen som har blitt mobbet. Det betyr at flere gutter enn jenter vet om noen som har blitt mobbet, 2 av jentene svarte til og med at de var usikre på om de kjente noen. Grunnen til dette kan vare at grensen mellom erting og mobbing er forskjellig mellom gutter og jenter. At jentene er mer usikre på hva som kan regnes som mobbing.

På spørsmålet om elevene har vært med på å mobbe noen viser det seg at gutter er med på å mobbe andre oftere enn jenter. 68 % svarte at de aldri var med på å mobbe noen. 23 % svarte at de sjelden var med på å mobbe noen og kun 9 % svarte at det hender de er med på å mobbe noen.


Som vi ser på diagrammet er jenter flinkere til å si i fra om de vet om mobbing enn guttene, men kun 1 av 11 jenter sier at de sier i fra ofte. Dette er urovekkende tall, og bidrar ikke til å hindre mobbing eller stille de som mobber til ansvar.




De fleste vi spurte trodde mobbing foregår mest på nettet. Grunnen til dette kan være at på internett er man som oftest anonym og det er liten fare for å bli stilt til ansvar for det man gjør. Det kan også være at man ikke helt forstår virkningen av ordene sine. Det kan også fort forekomme misforståelser, det som opprinnelig var ment som en spøk, kan bli tatt som alvor av den som mottar for eksempel kommentaren. I den digitale verden er det vanskelig å se kroppsspråk, ansiktsuttrykk og tonefall. Når så mye kontekst som mangler er det lett å missforstå eller innbile oss at ting betyr noe mer enn de egentlig gjør. Selv om mobbing nå er mest utbredt på internett er det ikke dermed sagt det er mer mobbing blant ungdom, mobbingen har skiftet arena.



For å summere er ikke mobbing spesielt utbredt på Trysil Videregående skole, selv om vi spurte veldig få så er dette det inntrykket vi har. Det er ytterst få som blir mobbet, men tallene er høyere blant guttene.  De fleste tror mobbing skjer mest over internett, som støtter teorien vi hadde i utgangspunktet. Når det kommer til hvor mange som sier i fra er vi litt skremte over tallene vi fikk, hadde flere turt å si i fra kan det hende det hadde blitt mindre mobbing. I det minste kunne de som var ansvarlige bli stilt ansvarlige og blitt konfrontert med det de har gjort. 



Astrid Johanna Perstølen og Marie Bakke.

2 kommentarer:

  1. fint innlegg, veldig oversiktlig, lett og forså sia dekk har både diagamer og filmer og greier. (Y)

    SvarSlett
  2. Interessent og velskrevet innlegg. Fine diagrammer som illustrerer resultatene på en fin måte. Godt forklart og oppsummert. Kunne kanskje spurt flere for å få et bedre bilde? Uansett ett meget fint innlegg :)

    SvarSlett